ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ (EXCEL) - ΒΑΣΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ


1. Το λογισμικό των Υπολογιστικών Φύλλων (Excel 2003).


Στην παρακάτω εικόνα απεικονίζεται το περιβάλλον του λογισμικού Υπολογιστικά Φύλλα του σχολικού εργαστηρίου. Αν παρατηρήσετε προσεκτικά την εικόνα, θα βρείτε αρκετές ομοιότητες με ένα άλλο Λογισμικό Εφαρμογών που ήδη ξέρετε, τον Επεξεργαστή Κειμένου. Όπως και στον Επεξεργαστή Κειμένου, έτσι και στο λογισμικό Υπολογιστικά Φύλλα συναντάμε τη βασική γραμμή μενού και τη γραμμή εργαλείων μορφοποίησης.
 

Βασική γραμμή Εργαλείων:

Γραμμή Εργαλείων Μορφοποίησης:


Κάτω από την γραμμή εργαλείων υπάρχει η περιοχή, όπου μπορούμε να εισάγουμε τα δεδομένα μας, όπως φαίνεται και στην πρώτη εικόνα. Η περιοχή αυτή χωρίζεται σε γραμμές και στήλες και αποτελεί ένα Υπολογιστικό Φύλλο. Η κάθε γραμμή παίρνει όνομα από τον αριθμό που βρίσκεται στα αριστερά της (π.χ. 1, 2, 3, 4, 5, 6 ...). Η κάθε στήλη παίρνει όνομα από το λατινικό κεφαλαίο γράμμα που βρίσκεται στην κεφαλή της (π.χ. A, B, C, D, E, F, ...). Η τομή μιας γραμμής και μιας στήλης δημιουργεί ένα πλαίσιο, που ονομάζεται κελί. Στο κάθε κελί μπορεί να δοθεί ένα μοναδικό όνομα από το γράμμα της στήλης και τον αριθμό της γραμμής στην οποία βρίσκεται (π.χ. A1, B3, C12, F8, ...) και ονομάζεται Διεύθυνση κελιού. Ενεργό Κελί είναι εκείνο μέσα στο οποίο βρισκόμαστε και μπορούμε να το επεξεργαστούμε. Στο πιο πάνω παράδειγμα το Ενεργό Κελί είναι το Κελί Α1. Εμφανίζεται όπως βλέπουμε γύρω του ένα έντομο μαύρο πλαίσιο και προσδιορίζεται στο Πλαίσιο Όνομα με το όνομα Στήλης / Γραμμής.
Κάνε κλικ εδώ για να γνωρίσεις όλα τα παραπάνω μέσα από μια διαδραστική εφαρμογή.

Σε κάθε κελί μπορούμε να πληκτρολογήσουμε κάποιο δεδομένο (αριθμό, κείμενο, ημερομηνία, ώρα κ.λπ.). Τα δεδομένα δεν τα γράφουμε τυχαία σε οποιοδήποτε κελί. Τα κατηγοριοποιούμε σε μορφή πίνακα με γραμμές και στήλες, όπως στην παρακάτω εικόνα:


Στη στήλη Α έχουμε τα ονόματα των μαθητών, στη στήλη Β το φύλο τους, στη στήλη C το αγαπημένο τους μάθημα και ούτω καθεξής. Κάθε γραμμή αντιστοιχεί σε ένα μαθητή με τα χαρακτηριστικά του. Διαβάζοντας, για παράδειγμα, την 4η γραμμή από αριστερά προς τα δεξιά πληροφορούμαστε ότι στο Βασίλη αρέσουν τα Μαθηματικά, διαβάζει κόμικς δύο ώρες την εβδομάδα και έχει ως χόμπι το ποδήλατο. Δηλαδή, κάθε γραμμή μας δίνει χρήσιμες πληροφορίες για ένα μαθητή. Από τα παραπάνω μπορούμε να συμπεράνουμε ότι με την κατηγοριοποίηση των δεδομένων που συλλέξαμε έχουμε άμεσα χρήσιμες πληροφορίες. Ο τρόπος που θα κατηγοριοποιήσουμε τα δεδομένα μας είναι πολύ σημαντικός, ώστε στη συνέχεια να μπορούμε να τα επεξεργαστούμε κατάλληλα. Αφού συμπληρώσουμε το υπολογιστικό φύλλο με τα δεδομένα που θέλουμε, στη συνέχεια μπορούμε να το αποθηκεύσουμε, για να το χρησιμοποιήσουμε και αργότερα. Η διαδικασία αποθήκευσης και ανάκτησης της εργασίας μας από το λογισμικό Υπολογιστικά Φύλλα είναι παρόμοια με εκείνη της αποθήκευσης ενός κειμένου στον Επεξεργαστή Κειμένου. 

Κάνε κλικ εδώ για να γνωρίσεις όλα τα παραπάνω μέσα από μια διαδραστική εφαρμογή.

2. Επιλογή Κελιών με το Ποντίκι.

  • Για να επιλέξουμε ένα Κελί, απλά κάνουμε κλικ πάνω του και εμφανίζεται το γνωστό έντονο μαύρο πλαίσιο.
  • Για να επιλέξουμε μια Περιοχή Κελιών, κάνουμε κλικ στο πρώτο Κελί που θα επιλεχθεί και κρατώντας πατημένο το Αριστερό Πλήκτρο του Ποντικιού σέρνουμε το ποντίκι οριοθετώντας έτσι την επιθυμητή περιοχή Κελιών. Ομοίως, κάνοντας κλικ στο πρώτο Κελί που θα επιλεχθεί και Shift + κλικ στο Τελευταίο.
  • Για να επιλέξουμε μια Ομάδα από ΜΗ Γειτονικά Κελιά, επιλέγουμε το πρώτο Κελί και κρατώντας πατημένο το Ctrl επιλέγουμε τα επόμενα επιθυμητά Κελιά.
  • Για να επιλέξουμε Ολόκληρες Στήλες ή Ολόκληρες Γραμμές, κάνουμε κλικ στην Επικεφαλίδα της επιθυμητής Στήλης ή της Γραμμής. Για να επιλέξουμε συνεχόμενες Στήλες ή Γραμμές κρατάμε πατημένο το Αριστερό πλήκτρο του ποντικιού και σύρουμε κατά μήκος, ενώ για ΜΗ συνεχόμενες Στήλες ή Γραμμές, επιλέγουμε κρατώντας το πλήκτρο Ctrl πατημένο κατά τη διάρκεια της επιλογής με κλικ του Αριστερού πλήκτρο του ποντικιού. 

     

    3. Υπολογισμοί στο λογισμικό Υπολογιστικά Φύλλα.


    Το λογισμικό Υπολογιστικά Φύλλα είναι το κατάλληλο λογισμικό, για να κάνουμε υπολογισμούς με πολλά κατηγοριοποιημένα δεδομένα. Τα σύμβολα των πράξεων που χρησιμοποιούνται είναι τα:
    + για πρόσθεση
    -  για αφαίρεση
    * για πολλαπλασιασμό
    /  για διαίρεση
    Για να πραγματοποιηθεί μία πράξη σε ένα κελί, πρέπει να βάλουμε πρώτα το σύμβολο ίσον (=) και μετά την πράξη. Για παράδειγμα, η πράξη «=5+3» μας δίνει ως αποτέλεσμα το οχτώ (8).
    Εκτός από τους αριθμούς στις πράξεις, μπορούμε να αναφερόμαστε στο περιεχόμενο ενός κελιού χρησιμοποιώντας το όνομά του. Έτσι η πράξη «=Α1*2» θα εμφανίσει το διπλάσιο του αριθμού που βρίσκεται στο κελί Α1.

    Κάνε κλικ εδώ για να γνωρίσεις όλα τα παραπάνω μέσα από μια διαδραστική εφαρμογή.
     

    4. Συναρτήσεις.


    Για λόγους ευκολίας σε ένα Υπολογιστικό Φύλλο υπάρχουν δεκάδες συναρτήσεις. Οι συναρτήσεις μας βοηθούν να κάνουμε πιο εύκολα και γρήγορα τους υπολογισμούς που επιθυμούμε.
    Οι περισσότερες συναρτήσεις μας επιτρέπουν να βρίσκουμε αποτελέσματα σε περισσότερα από ένα κελιά. Η επιλογή πολλών συνεχόμενων κελιών γίνεται με εύκολο τρόπο και καλείται Περιοχή Κελιών. Η δήλωση της περιοχής κελιών γίνεται με το όνομα του πρώτου και του τελευταίου κελιού χωρισμένα με το σύμβολο «:». Για παράδειγμα, στην πιο πάνω εικόνα  η Περιοχή Κελιών Ε3:Ε16 περιλαμβάνει τα κελιά που μας δείχνουν τις ώρες διαβάσματος, ενώ η Περιοχή Κελιών A2:F16 περιλαμβάνει τα κελιά που περιέχουν όλα τα δεδομένα μας.
    Υπάρχουν δύο τρόποι για να χρησιμοποιήσουμε μία Συνάρτηση:
    α) Αν γνωρίζουμε το συντακτικό της, τότε μπορούμε να την πληκτρολογήσουμε, αν το επιθυμούμε, απ' ευθείας στο επιθυμητό Κελί, όπως βλέπουμε στο Παράδειγμα:



    β) Αν δεν γνωρίζουμε το συντακτικό της τότε χρησιμοποιούμε τη μέθοδο εισαγωγής συνάρτησης, όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο:



    Κάνε κλικ εδώ για να γνωρίσεις όλα τα παραπάνω μέσα από μια διαδραστική εφαρμογή.

    5. Δημοφιλείς Συναρτήσεις.


    • SUM(): Άθροισμα αριθμών σε μία Περιοχή ή Λίστα. Αν παρεμβάλλεται Κείμενο, έχει τιμή Μηδέν (0). Κατηγορία: Μαθηματικές και Τριγωνομετρικές Συναρτήσεις
    • COUNT(): Καταμέτρηση πλήθους Αριθμών σε μια Περιοχή. Τα κενά Κελιά και το Κείμενο, δεν υπολογίζονται. Κατηγορία: Στατιστικές Συναρτήσεις.
    • COUNTA(): Καταμέτρηση ΜΗ κενών κελιών σε μια Περιοχή. Τα Κελιά με Κείμενο υπολογίζονται. Κατηγορία: Στατιστικές Συναρτήσεις.
    • AVERAGE(): Μέσος Όρος. Τα κενά Κελιά δεν υπολογίζονται. Κατηγορία: Στατιστικές Συναρτήσεις.
    • MAX(): Μέγιστη Τιμή Περιοχής Κελιών. Τα κενά Κελιά δεν υπολογίζονται. Κατηγορία: Στατιστικές Συναρτήσεις.
    • MIN(): Ελάχιστη Τιμή Περιοχής Κελιών. Τα κενά Κελιά ΔΕΝ υπολογίζονται. Κατηγορία: Στατιστικές Συναρτήσεις.
    • DATE(yyyy,mm,dd): Για υπολογισμούς σε μια Τιμή Ημερομηνίας, με βάση τη Μορφή Ημερομηνίας που βλέπουμε σαν όρισμα της Συνάρτησης DATE(). Κατηγορία: Συναρτήσεις Ημερομηνίας και Ώρας.
    • NOW(): Εμφάνιση Τρέχουσας Ημερομηνίας και Ώρας. Κατηγορία: Συναρτήσεις Ημερομηνίας και Ώρας.
    • TODAY(): Εμφάνιση Τρέχουσας Ημερομηνίας. Κατηγορία: Συναρτήσεις Ημερομηνίας και Ώρας.
    • ROUND(): Στρογγυλοποιεί έναν αριθμό στον δεδομένο αριθμό ψηφίων.
    • IF(): Αποδίδει μία τιμή, αν η συνθήκη είναι TRUE (αληθής), και μία άλλη τιμή, αν η συνθήκη είναι FALSE (ψευδής). Κατηγορία: Λογικές Συναρτήσεις.

     

    6. Παραδείγματα χρήσης συναρτήσεων.






    Κάνε κλικ εδώ για να γνωρίσεις όλα τα παραπάνω μέσα από μια διαδραστική εφαρμογή.